Taller del joc de cartes Eudemon a Can Poeti
El passat dilluns 23 de setembre ens vam reunir a la finca de Can Poeti, al costat del Riu Brugent, per participar en una sessió pràctica d’aplicació del joc Eudemon. A més del CST, també hi van assistir membres de diferents cooperatives i associacions que treballen amb activitats relacionades amb la natura i que tenen presència en aquesta regió, com són Resilience Earth, Anigami, Fundació Emys i Miceli. Addicionalment, també va participar una veïna de Can Poeti i persones treballadores del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa.
L’activitat va estar dirigida per l’equip del projecte Eudemon, una spin-off del CST liderada per la Sigrid Muñiz i en Jaume Moya. Conjuntament, han desenvolupat un joc de cartes com a eina per facilitar processos de mediació en conflictes socioecològics. El joc crea una situació fictícia on, a través del consens, es busca la millor manera d’abordar la gestió del conflicte plantejat. Si voleu saber més sobre el joc o demanar-lo (disponible gratuïtament en format PDF o per 12 € si es vol imprès), us animem a consultar la seva pàgina web.
En aquesta ocasió, el joc es va utilitzar per abordar la problemàtica d’accés a la natura que pateix el riu Brugent, concretament durant l’estiu, quan les gorgues d’aquest riu es massifiquen, provocant un notable estrès ambiental.
El joc va tenir una molt bona acollida entre les persones assistents. En acabar la jornada, es va destacar positivament la importància que dona a l’intercanvi d’idees i pensaments, un procés que, si bé pot alentir el progrés del joc, aporta valor a les decisions preses conjuntament. Alhora, la dinàmica del joc introdueix reptes externs que exigeixen creativitat, fet que constitueix un bon entrenament per a possibles escenaris de crisi reals. La limitació de temps (1 hora) obliga a avançar en el procés de mediació i posa en relleu que cal prendre decisions pràctiques per passar del pensament a l’acció. Aquesta hora tendeix a dilatar-se, havent d’afegir uns quinze minuts extres, sobretot perquè a l’inici del joc s’ha de construir un espai de confiança entre les persones participants, de la mateixa manera com passaria a la vida real en una taula de mediació: perquè es pugui desenvolupar correctament, cal que les persones se sentin còmodes per expressar els seus punts de vista i opinions i així puguin participar activament en la presa de decisions.
Paral·lelament, es va aprofitar aquest esdeveniment a Can Poeti per convidar a l’equip de gravació de Panorama.Comunitat, una plataforma de creació de continguts amb temàtica ambiental que té un compte tant a Instagram com a TikTok. Van gravar un breu vídeo explicant l’experiència, que us animem a visualitzar des d’aquest enllaç.
Per acabar, volem recordar la relació estreta i sostinguda en el temps entre el CST i l’espai de Can Poeti. La hidrogeòloga Mireia Jiménez, membre de l’equip tècnic del CST, desenvolupa el seu doctorat sobre noves formes de governança i custòdia fluvial aplicades a la conca del riu Brugent. Entre les accions empreses, s’ha signat un acord de custòdia entre el CST i la finca de Can Poeti i s’han realitzat activitats d’educació ambiental amb alumnat de centres educatius propers. Desitgem que aquest vincle es mantingui en el temps i que Can Poeti pugui esdevenir un laboratori per explorar noves formes de relació amb la natura, per tal de conviure-hi amb respecte i equilibri.
Aquesta activitat ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona.