SEGONA EDICIÓ EHT

CONFLICTE I GOVERN DEL TERRITORI EN LA TRANSICIÓ ECOSOCIAL

El passat 24 i 25 de febrer de 2023 es va celebrar la Segona Edició de l’Escola d’Hivern del Territori al Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas (Can Trona, La Garrotxa). Aquesta segona edició va estar dedicada al conflicte i la governança del territori en un context de transició ecosocial. L’acte es va celebrar gràcies al suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i Can Trona.

En aquesta ocasió, es va dedicar el divendres 24 de febrer a presentar l’Anuari de 2022 que porta per títol “Cercant un nou marc de relacions rural-urbà”, a càrrec de Mireia Jiménez i Raül Valls. L’acte també va incloure un torn obert d’intervencions i preguntes.

Durant el dissabte 25 de febrer es van dur a terme diferents ponències al voltant del tema “Democràcia i governança per a una societat ecològicament reestructurada”. Llorenç Planagumà va ser l’encarregat de donar la benvinguda i moderar les diferents xerrades. El matí, en horari de 10h a 14h, es va adreçar la pregunta “Com ha de ser la governança per avançar cap a una societat ecològicament reestructurada?” i va comptar amb les intervencions de Raül Valls, que va explicar sobre les alternatives poscapitalistes davant la crisi de la civilització; seguit de Maria Àngels Alió que oferí la xerrada “Ciència, societat i democràcia: per a una societat activa”. La última ponència del matí va ser liderada per Margalida Ramis que parlà sobre l’ecofeminisme.

La tarda, en horari de 16h a 20h, va versar sobre temes al voltant del problema de l’energia i conflictes i oportunitats al voltant de la transició a les renovables. A partir del passi del documental “Riudaura, les veus contra el fracking”, produït pel CST el 2018, es va donar pas a l’explicació del projecte EUDEMON, també del CST, sobre transició energètica i govern del territori, a càrrec de Sigrid Muñiz. Seguidament, Francesc Magrinyà parlà sobre la construcció d’un model territorial d’energies renovables i quines són les principals oportunitats i amenaces.

Finalment, es va donar un espai per a la reflexió i el debat col·lectiu.

A continuació, breu descripció professional dels i les ponents que van participar durant la EHT 2023: 

  • Raül Valls: llicenciat en filosofia per la UAB, membre del CST i actualment treballant com a part de l’Equip Tècnic d’Alba Sud, un centre per a la investigació del turisme des de perspectives crítiques. La seva investigació versa sobretot al voltant de temes com els impactes naturals del turisme i la relació entre memòria i turisme. També és el president de l’entitat Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya.
  • Maria Àngels Alió: Doctora en Geografia i Professora Titular de la Universitat de Barcelona. Impulsora de la línia de recerca sobre els aspectes socials dels problemes i la gestió ambientals del Departament de Geografia Humana on imparteix actualment matèries sobre aquests temes. Ha desenvolupat la seva recerca en el camp del urbanisme i la història urbana. Pel que fa als temes ambientals s’ha especialitzat en els aspectes relacionats amb la contaminació, el planejament ambiental, les mobilitzacions ecologistes i les implicacions culturals del canvi ambiental. Des de finals dels vuitanta ha col·laborat en els equips de professors de distints programes de postgraus destinats a introduir les noves figures mediambientals.
  • Margalida Ramis: Activista ecologista, llicenciada en Física per la Universitat de les Illes Balears i membre i portaveu del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), una de les entitats ecologistes i organitzacions més actives a les Illes Balears. Treballa com a coordinadora de campanyes per a la protecció del territori i els recursos naturals.
  • Sigrid Muñiz: Doctora en Ciències Ambientals. Ha treballat principalment en l’àmbit de la gestió i les polítiques de l’aigua, l’agricultura i el medi natural. També al camp de les polítiques públiques, la participació ciutadana i la relació ciència-societat. Actualment el seu projecte professional gira entorn a la “Indagació Artesanal”, una manera de generar coneixement que ajuda en la definició alternativa de problemes i en la materialització de solucions lentes.
  • Francesc Magrinyà: Coordinador del Grup d’Investigació EXIT (Enginyeria, Xarxes, Infraestructures i Transport) a la Universitat Politècnica de Catalunya i professor agregat del departament d’enginyeria civil i ambiental de la UPC. Membre del centre de recerca AGROTECH-UPC, que ocupa tecnologia alimentària. Ha estat Director de l’Àrea de Planificació Estratègica de l’AMB entre 2015 i 2019. Ha estat investigador del projecte FoodMapping, enfocat a l’exploració participativa dels entorns alimentaris dels barris metropolitans i el seu impacte a la vida quotidiana de les persones i les comunitats a termes destratègies de consum, estils de vida i salut.