LA RAMADERIA A MUNTANYA I LA CONSERVACIÓ DE LA GRAN FAUNA
El dissabte 27 de febrer de 2021 es va celebrar la Primera Edició de l’Ecola d’Hivern del Territori al Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas (La Garrotxa). Aquesta primera edició es va dedicar a la ramaderia de muntanya i la conservació de la gran fauna. L’acte es va celebrar gràcies al suport de la Diputació de Girona i la col.laboració de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i de Can Trona.
Després de la benvinguda per part de l’Alexandre Casademunt, president del CST, i d’en Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas, es va fer un passi dels fragments rellevants del documental “El NO a l’ós. Crònica d’un conflicte.” Un documental que vol reflectir la postura dels diferents actors implicats en aquest conflicte de les dues vessants del Pirineu, donant veu a testimonis de pastors i pastores, ramaders i ramaderes, tècnics, experts/es i polític@s, i que intenta buscar i mostrar les arrels d’aquest conflicte i abordar possibles solucions.
El documental va servir com a punt de partida per a entrar en el posterior debat. Iniacialment, es va fer una Taula Rodona en la que hi van participar:
-Vanesa Freixa
Llicenciada en Belles Arts. Va estar 8 anys impulsant i dirigint l’escola de Pastors (i Pastores) de Catalunya, així com d’altres projectes de dinamització local, com ara “Xisqueta”, que treballa la dinamització del pastoralisme a través de la llana i l’artesania. El seu focus de treball sempre ha estat aprofitar els recursos del territori amb l’objectiu d’empoderar les poblacions locals. Actualment es dedica a la creació i també a la generació de pensament crític al voltant de la ruralitat. Té un petit ramat de 10 ovelles.
–Miquel Casas
Geòleg i pastor. En la vessant de geòleg treballa en l’estudi i conservació del Patrimoni Geològic. Com a pastor i pagès, procura produir aliments de forma responsable i amb admiració per les pràctiques, la vida i el bestiar de pagès tradicionals.
-Anna Planella
Biòloga. Des de fa uns anys treballa amb temes relacionats amb el conflicte existent entre humans i grans carnívors. Recentment ha començat el seu doctorat, amb el que vol avaluar les actituds cap a aquestes espècies i, més en concret, l’eficàcia del sistema de compensació de danys.
–Miquel Macias
Naturalista i geògraf, ha estat sempre vinculat a la natura i a la vida pagesa. Compromès amb la difusió d’una mirada d’afecte i respecte al medi i a la vida que ens envolta, ha militat en diferents organitzacions socials i polítiques. Així mateix, treballa en el camp de l’educació ambiental i la preservació de la fauna i de la flora. Ha publicat diversos llibres i articles sobre fauna i ecologia. Els seus darrers treballs són l’exposició i el llibre: Llop Art. L’Art dona la benvinguda al llop.
Amb la Taula Rodona va quedar palesa ja la complexitat inherent en tot conflicte i la importància i necessitat de fer-ne una bona gestió, que doni veu i escolti a totes les persones implicades.
La gran participació per part del públic va fer palesa l’actualitat, vigència i rellevància d’aquest conflicte socioambiental. Un espai de debat enriquidor, on es van exposar molts punts de vista i necessitats i a on es van obrir reflexions que anaven més enllà del propi conflicte.