Projecte Amfibis

Des del Centre per a la Sostenibilitat Territorialportem a terme el projecte “Aigua i amfibis al Gurn: biodiversitat i fragilitat”,  iniciat a l’agost de 2020, un projecte d’educació i sensibilització per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de la Vall d’en Bas. Aquest projecte té una durada de ja de tres anys i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, així com la col.laboració de l’Ajuntament, de dues escoles públiques i de diverses Associacions e Veïns i Veïnes de la Vall d’en Bas.

En aquest context d’emergència climàtica els ecosistemes aquàtics són clau en la sostenibilitat de la vida. Els torrents, rius i fonts desenvolupen diverses funcions que van més enllà de les ecològiques.

La Vall d’en Bas és una àrea de creixent freqüentació. El propi veïnatge així com l’Ajuntament, son conscients de la necessitat de regular l’espai però, sobretot, divulgar i conscienciar sobre la seva riquesa. Son moltes les veus ja que constaten que cal involucrar a la societat en la conservació d’aquest patrimoni natural, doncs és el refugi del que en depèn la resiliència ecològica: els amfibis són el grup de tetràpodes característic de les masses d’aigua continentals i són també els vertebrats més amenaçats a Catalunya per la pèrdua d’hàbitat, les malalties infeccioses emergents, la introducció d’espècies exòtiques invasores i la contaminació.

En el marc del projecte, es s’han proposat tallers i unes sortides-taller per tal d’informar i sensibilitzar sobre els hàbitats d’aigües continentals i la biodiversitat que acullen, així com l’estat actual i què podem fer per preservar-ho. Alhora, es s’han fet dues exposicions (2021 i 2023) sobre amfibis i ecosistemes fluvials i fontanils i la relació que mantenim les persones amb aquests espais, així com els efectes de les nostres actituds sobre els ecosistemes. Aquesta exposició ésà també participativa, doncs alguns dels materials son fruit de les aportacions de les escoles.

El Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) ha desenvolupat, al llarg dels anys, diverses activitats a La Vall d’en Bas i Les Preses i gaudeix d’una bona relació amb els habitants de la zona així com amb els Ajuntaments. Fruit d’aquesta voluntat de col·laboració es disposa d’un conveni de custòdia entre l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i el CST. Aquest conveni s’enmarca a la zona dels Emprius, per on discorre el riu Gurn, inclosa dins l’EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt i per tant, Xarxa Natura 2000 (XN2000) en l’espai ZEC i ZEPA “Sistema Transversal Català” (ES5110005). El Gurn per si mateix també forma part de XN2000 com a unitat independent, des del límit dels Pins (Sistema Transversal) fins l’entroncament amb el Fluvià. Les sortides-taller que es proposen es desenvoluparien dins d’aquesta àrea. Al mateix temps i dins del marc de col·laboració establert per aquesta proposta (on s’ha signat un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i el CST), l’Ajuntament de la Vall d’en Bas cedirà al CST l’espai Can Trona (Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas) per a fer-hi l’exposició.

 

ACTIVITATS

El projecte consta, per una banda, d’un conjunt de tallers i sortides-taller destinades a diferents grups de l’entorn i, per una altra banda, de dues  exposicions participatives.

Escoles públiques locals

-La Bòbila (Les Preses)

-Verntallat(La Vall d’en Bas)

Amb les escoles s’han realitzat tallers a l’aula i sortides-taller. En totes les activitats es vol reflexionar sobre els nostres hàbits i la relació que mantenim amb el patrimoni natural i la biodiversitat.

Associacions de Veïns i Veïnes (AAVV)

En aquest cas s’han fet sortides nocturnes d’observació de fauna i de coneixement del patrimoni natural, sortides per a fer escoltes i identificació d’espècies i un taller de recuperació d’una bassa temporal com a refugi per amfibis.

Les AAVV treballen voluntàriament per millorar la qualitat de vida dels seus veïnats i  pobles. Històricament han liderat reivindicacions populars per fomentar la cohesió social i la consciència ambiental, així com la sostenibilitat del territori. Són per tant un important altaveu social i un punt ineludible de connexió amb la gent del seu entorn. En aquestes associacions trobem de forma activa població (normalment de mitjana edat, entre els 30 i els 50 anys) que fa d’enllaç amb les persones grans, els adolescents i la infància de la zona. També són coneixedores de la realitat i diversitat social dels seus pobles i es converteixen en ambaixadors essencials que faciliten i acompanyen la proposta educativa i de sensibilització ambiental en els seus municipis.

Les Associacions Veïnals doncs son el catalitzador informatiu de les activitats, les que ens ajudaran a arribar a aquella part de la població que no està en contacte amb les activitats de sensibilització ambiental en el seu dia a dia. La intenció és poder arribar a tots els col·lectius socials, ja siguin gent gran, immigrants, pares i mares, infants…

Les associacions que han participat a les activitats son:

-Sant Privat(La Vall d’en Bas)

-Les Olletes (La Vall d’en Bas)

-Veinat Cirera (La Vall d’en Bas)

-Verntallat (La Vall d’en Bas)

-Veïnat Nou (La Vall d’en Bas)

 Públic en general

S’han fet nocturnes d’observació de fauna i biodiversitat, sortides per a fer escoltes i identificació d’espècies i un taller de recuperació d’una bassa temporal com a refugi per amfibis.

Durant totes les sortides-taller destinades al públic local es proposa que s’aportin materials i continguts com ara documents, fotografies antigues… que proporcionin informació de l’espai i els canvis o anècdotes que s’hi han viscut. Aquests materials formen part de l’exposició.

Exposició participativa

Les dues exposicions portades a terme (2021 i 2023) es fan a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura situat a la Vall d’en Bas, i estan oberta al públic en general.

En aquesta exposició es mostren els ecosistemes d’aigües continentals de l’entorn del riu Gurn, així com el seu patrimoni natural i la seva biodiversitat. Alhora es farà referència també als hàbits que tenim com a societat i les seves conseqüències sobre l’entorn, així com la nostra relació amb el medi natural.

Aquest 2023 els alumnes de les escoles que hi han participat (cicle inicial i cicle superior) han reflexat els seus aprenentatges (entorn a la fragilitat, la presència humana i la seva actitud i els elements tòxics i nocius per l’ecosistema) a través de propostes artístiques interactives.

Us animem a anar-la a veure!