Taller-cloenda a la finca de Can Poeti amb l’escola de les Planes

Taller-cloenda a la finca de Can Poeti amb l’escola de les Planes

Durant el mes de març de 2024, es va iniciar un projecte d’educació ambiental relacionat amb l’entorn fluvial del riu Brugent amb l’escola Sant Cristòfol de Les Planes d’Hostoles, conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Tosca, el CST i Can Poeti, una finca d’11 hectàrees situada al costat del riu Brugent.

Des de llavors, l’alumnat de 5è i 6è de primària, ha realitzat dues sortides-taller i un taller a l’escola per tal d’aprendre els valors d’aquest ecosistema fluvial, així com d’analitzar els impactes de la presència humana, el seu comportament i la pressió que suposa.

Fruit d’aquest aprenentatge avui, 10 de juny de 2024, s’ha fet la jornada de cloenda, durant la qual s’han recollit propostes d’iniciatives que l’alumnat voldria fer de cares al curs vinent per tal d’enfortir el vincle amb l’espai i preservar-lo. Aquests nens i nenes passaran a ser persones custodiadores de Can Poeti i, per tant, tindran la responsabilitat de cuidar i preservar aquest espai. Així doncs, avui ha estat un dia important perquè s’ha manifestat el compromís verbal de tots els actors per tal de continuar endavant amb la cura i la custòdia del riu Brugent-Can Poeti.

Entre els principals aprenentatges adquirits durant aquest temps per part de l’alumnat, destaquen:

  • Els valors de fauna i flora de l’espai.
  • Les conseqüències de la hiperfreqüentació, especialment en el gorg de Can Poeti. En relació a aquesta problemàtica han sorgit preguntes tipus: com ens apropem al riu?, què volem pel riu i per Can Poeti?, què podem fer nosaltres per aconseguir el que volem?

Totes aquestes reflexions s’han recollit per tal d’aportar idees i aplicar-les de cara al curs vinent. Algunes d’aquestes han estat:

  • Fer una infografia i fer bustiada pel poble.
  • Anar a fer una xerrada a l’institut d’Amer i demanar-ne la col·laboració.
  • Fer visites guiades pel propi alumnat a les altres escoles properes al riu Brugent.
  • Fer una obra de teatre i representar-la al poble.
  • Fer visites de “silenci” a la zona amb la gent del poble.
  • … i moltes més!

Així doncs, la valoració que es fa de la sinèrgia aconseguida entre la preservació del riu Brugent-Can Poeti i l’alumnat és molt positiva. A més a més, els nens i nenes es mostren satisfetes i engrescades per continuar amb les tasques de conservació d’aquest entorn fluvial.

     

Crèdits imatges: Mireia Jiménez i Karen Yen.

Col·laboren: