Ciència i Art a les Aules

Ciència i Art a les Aules

En el marc del festival de dansa Sismògraf que tindrà lloc a Olot (La Garrotxa) a mitjans d’abril, la Mireia Jiménez, membre del CST,  ha participat en la realització d’una peça artística anomenada AIGUA juntament amb alumnes del cicle superior d’Integració Social de l’IES Montsacopa i la ballarina aèria Montse Canals, de la Cia. Las Lo Las. El resultat final es presentarà el dia 25 d’abril a les 19:30h a la Plaça de l’1 d’Octubre d’Olot

AIGUA és un projecte pedagògic on la ciència i l’art s’uneixen amb un mateix objectiu: reflexionar sobre el vincle actual dels humans amb la natura, especialment amb l’aigua, i indagar cap a noves possibilitats de relació. L’art aporta noves formes d’expressió de les idees i de les emocions de manera vivencial i la ciència noves possibilitats d’aprenentatge i creativitat.

S’ha treballat durant 10 sessions amb 27 joves estudiants i 2 professores del cicle formatiu de grau superior d’Integració Social de l’Institut Montsacopa, portant diferents propostes basades en accions físiques i sensorials amb l’objectiu que experimentin, reflexionin i reforcin els seus vincles amb l’aigua, des de la cura i el respecte. També que comparteixin visions i relats entre ells i elles i amb altres persones alienes al seu grup i de diferents edats, per tal d’obtenir opinions diverses i que valorin l’evolució d’aquests vincles amb el pas del temps.

Durant el procés s’han recollit les motivacions i experiències obtingudes a partir de les propostes inicials i s’ha elaborat col·lectivament una peça escènica mutidisciplinària que tindrà com a eix vertebral l’art i com a motor d’acció i d’inspiració l’aigua.

Una de les referents en tot el procés ha estat la biòloga ambiental i membre de la nació potawatomi Robin Wall Kimmerer, que diu: “Hem de recordar que allò que és bo per a la terra, també és bo per a la gent. Necessitem actes de restauració, no tan sols per a les aigües contaminades i les terres degradades, sinó també per a la nostra relació amb el món. Ens cal establir l’honor a la manera com vivim, de tal manera que quan caminem pel món no haguem d’apartar la mirada amb vergonya, de tal manera que puguem anar amb el cap ben enlaire i rebre el reconeixement respectuós de la resta dels éssers de la terra.”

Persones col·laboradores de la peça artística:

  • Mirada científica: Mireia Jiménez (CST)
  • Coreògrafa i ballarina aèria: Montse Canals de la Cia. Las Lo las
  • Hi participen: alumnes del CFGS d’Integració Social de l’IES Montsacopa (Khaoula Ahannach, Axel Andonis Amador, Hola El Bouakili, Coral·lí Galeote, Laura Mesa, Valentina Moreno, Georgina Obrador, Joana Parés, Ingrid Karina Ramon, Maitane Redondo, Carla Boix, Ivan Esteve, Sara Alarcon, Anca Berbunschi, Esther Bosch, Paula Casas, Ian Gael Gonzalez, Salvin Kaur, Michal Mach, Selene Molina, Mia Oliveras, Mireia Sala, Nur Santana, Isaura Soy, Hali Touray, Aina Serrat, Andrea Rivera)
  • Professores: Patrícia Buckley, Núria Santana
  • Autor de l’arbre: Joan Cantal Coll
  • Composició musical i ambient sonor: Xavi Molina Membrives
  • Vídeo: Agnès Cabezas Horno
  • Pintura: Andreu Elias Vidal
  • Llengua de signes: Jordi Castells Lucas
  • Transport i suport en el muntatge: Milton Sánchez Solanas