Nou Anuari del CST 2024

Nou Anuari del CST 2024

Ja està disponible l’edició del 2024 de l’Anuari per a la Nova Cultura del Territori: la revista tècnica del CST amb reflexions i articles per recollir experiències cap a una societat més sostenible.

Enguany està dedicat als riscos naturals des de diferents perspectives: la gestió, les solucions basades en la naturalesa, la comunicació, la participació ciutadana, la planificació territorial i la fotografia i coneixement de la geologia com a eina per socialitzar els perills geològics.

Es va decidir aquest tema perquè des del maig de 2023 el CST està al capdavant del projecte GarMultiRisk, finançat per la Fundació Biodiversidad i que té una durada de 2 anys (fins maig del 2025). L’objectiu d’aquest projecte és avaluar el multiperill (interrelació, freqüència i impacte de diferents perills naturals) a la comarca de la Garrotxa. D’aquesta manera, es vol construir una base científica de coneixement del risc natural a la zona que serveixi per desenvolupar una planificació territorial futura més resilient amb l’entorn, tenint en compte un context de canvi climàtic. En aquest projecte es treballa conjuntament amb l’equip científic del Servei d’Avaluació i Gestió dels Riscos Naturals (NRAMS) de Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC).

En conseqüència, els articles de l’Anuari d’aquest any han estat escrits per persones implicades en el projecte GarMultiRisk i que són: el Dr. Joan Martí (NRAMS i IDAEA-CSIC), la Dra. Marta López Saavedra (NRAMS i IDAEA-CSIC), el Dr. Llorenç Planagumà (GeoNat i CST), la Mireia Jiménez (Universitat de Girona i CST), l’Arnau Lagresa (CST) i la Iris Schneider (CST).

La introducció ha estat redactada pel Dr. Àlex Casademunt, president del CST, i la coordinació ha sigut de la Mireia Jiménez. Volem traslladar també un agraïment especial a la Karen Yen i la Lorella Abbona pel disseny i la maquetació, i a la dissenyadora Laura Sanmartín, pel logo del GarMultiRisk, que també ha inspirat la portada de l’Anuari.

Arrel de les conseqüències catastròfiques de la DANA de finals d’octubre al País Valencià, s’han dedicat les reflexions i les propostes que es fan en aquest anuari a les víctimes d’aquesta tragèdia. Desitgem que una gestió més responsable i professional del risc pugui servir perquè en el futur s’imposi una cultura de la prevenció que redueixi els impactes derivats de perills naturals i que aprenem a conviure davant aquests nous escenaris de canvi climàtic.

Esperem que gaudiu de la lectura de l’Anuari i ens podeu fer arribar qualsevol comentari o reflexió a centresostenibilitat@gmail.com.

Aprofitem també per recordar-vos que el cap de setmana 23 i 24 de novembre organitzem el nostre primer Mercat d’Art al Centre de Cultura i Natura de Can Trona (La Vall d’en Bas). És una acció de micromecenatge on, a través de la venda d’obres d’art d’artistes locals, part dels beneficis aniran destinats a la tasca del CST. Us animem a venir i compartir amb nosaltres aquest esdeveniment, ja sigui per passejar, desconnectar del món de pantalles, observar traços de pintura i, si en el procés us enamoreu d’alguna obra i la compreu, estareu contribuint tant a la feina de l’artista com a la del CST.

Moltes gràcies per llegir-nos!

Nota: L’Anuari 2024 ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Girona.

El projecte GarMultiRisk compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través de la Convocatoria de subvenciones para la realización de proyectos que contribuyan a implementar el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático (2021-2030).

Amb el suport de:                                                                                                 Col·laboren: