El projecte GarMultiRisk al congrés MedGU2024
Entre els dies 25, 26 i 27 de novembre de 2024 s’ha celebrat la 4a edició del congrés de la Mediterranean Geosciences Union (MedGU) a la Universitat de Barcelona (UB), institució d’acollida d’enguany.
Les edicions anteriors de la MedGU s’havien celebrat entre Istanbul (Turquia) i Marràqueix (Marroc) i aquest 2024 s’ha apostat per traslladar-ho al nord del mediterrani, concretament a les seus de l’edifici històric i la Facultat de Geografia i Història de la UB. Aquest congrés té com a objectiu aplegar a persones científiques arreu del món que la seva investigació es centri en la regió del mediterrani i que tracti sobre alguna de les disciplines de Ciències de la Terra. La geociència és un paraigües molt ampli que aplega a diferents àmbits com són la geologia, la geofísica, la geoquímica, la meteorologia, l’oceanografia, la vulcanologia i la geomorfologia, entre d’altres. A escala internacional, els congressos més coneguts d’aquesta branca són la European Geosciences Union (EGU), que es celebra cada any a Viena, i l’American Geophysical Union (AGU), d’ Estats Units.
En la MedGU d’enguany hi ha hagut fins a 20 eixos temàtics als quals es podia inscriure el treball científic a presentar. Sense voler desaprofitar l’ocasió, des de l’equip involucrat en el projecte GarMultiRisk, hem participat en aquesta edició dins l’eix de Ciències de la Terra i Ambientals (Earth Environmental Sciences).
Concretament, el dimecres 27 de novembre a les 9h, la Dra. Marta López Saavedra va presentar el projecte en una exposició oral de 15 minuts. A més, també vam presentar un resum estès sobre el projecte per tal que es publiqui en la revista resultant de la conferencia, indexada per Scopus/SCImago. Ha estat una sorpresa molt gran i agradable celebrar que ens han donat el Premi a Millor Treball presentat dins del nostre eix temàtic durant la MedGU2024!
Per fer una mica de recordatori, el GarMultiRisk és un projecte del CST finançat per la Fundació Biodiversitat i que finalitza el mes de maig de 2025. Fins ara s’ha estat treballant per la construcció d’una base de dades estandarditzada on s’han recollit diferents variables relacionades amb perills naturals que han afectat a la comarca de La Garrotxa en els darrers 100 anys. A partir d’aquesta base de dades, es generarà un algoritme mitjançant ciència de dades que pugui ser capaç d’establir les interrelacions que hi ha entre aquests perills i així fer una anàlisi des de la perspectiva del multi-perill, és a dir, que un perill activi o faciliti el desencadenament d’un altre fenomen natural advers. L’última fase del projecte consistirà en la realització d’una sèrie d’informes, mapes i visors interactius que permetran a les persones usuàries finals (personal tècnic de medi ambient, personal d’emergències i cercle polític) fer-ne una lectura ajustada i que serveixi de base per redactar plans de gestió del risc adequats a la situació de la Garrotxa. Alhora, es preveu que la metodologia GarMultiRisk pugui ser reproduïble i així ajudar en l’adaptació al canvi climàtic en altres indrets.
A part de la intervenció en persona realitzada per la Dra. López Saavedra, la Iris Schneider, com a membre de l’equip del CST, també ha assistit d’oient a altres sessions desenvolupades durant el congrés, amb especial atenció a aquelles que tractaven sobre diferents perills naturals, com ara el desgel del permafrost, volcans, terratrèmols, moviments de terra (subsidències en el terreny i esllavissades), incendis i tsunamis. En paral·lel, també ha estat possible establir nous contactes i fer retrobaments per tal de difondre la nostra tasca i també conèixer d’altres treballs. A banda de les sessions teòriques, el congrés també comptava amb un treball de camp de tres dies (28 al 30 de novembre) durant el qual les persones assistents han visitat punts d’interès geològic situats entre la zona volcànica de La Garrotxa, la Cerdanya, Andorra i Montserrat. Durant la MedGU2024 s’ha desvetllat on es celebrarà la següent edició, que serà a Atenes (Grècia).
En conjunt, han estat tres dies de conferències molt ben aprofitats i ens quedem amb ganes de seguir difonent el projecte GarMultiRisk. Esperem que la pròxima cita sigui a Viena, a l’EGU!
El projecte GarMultiRisk compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través de la Convocatoria de subvenciones para la realización de proyectos que contribuyan a implementar el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático (2021-2030).
Amb el suport de: Col·laboren: