DRETS DE LA NATURA I LA CUSTÒDIA TERRITORIAL

DRETS DE LA NATURA I LA CUSTÒDIA TERRITORIAL

Sabies que la natura pot ser subjecte de drets des d’un punt de vista jurídic, igual com les persones o les empreses? En el cas de l’estat espanyol, gràcies a la llei 19/2022, de 30 de setembre, es va aconseguir que la llacuna del mar Menor (Múrcia) tingués l’estatus de personalitat jurídica. Això vol dir que, a partir d’ara, mitjançant les persones tutores dins del Comité de Representants, la comissió de seguiment i el comitè científic, es podran defensar els drets d’aquest ecosistema davant dels tribunals.    

També, el passat 29 de febrer de 2024, es va aprovar la declaració de drets per al riu Tins al Concello de Outes (A Coruña), arrel d’un procés participatiu arrencat gràcies al projecte Re_Natur Outes i que compta amb el suport de la Fundació Biodiversidad.

La història passada per aconseguir superar la dicotomia humà-natura i dotar de més drets i protecció als ecosistemes està en constant lluita i evolució. Nosaltres, com a ciutadans i ciutadanes, podem ocupar un rol cabdal per ajudar en aquest camí i un primer pas molt important és estar-ne ben informades.

Per això, des del CST, fem una crida per assistir a les Jornades pels Drets de la Natura i la Custòdia del Territori, que es celebraran el dissabte 20 d’abril a l’Espai Cultural d’Entitats de Figueres (Ronda Rector Arolas, 4). Serà una trobada per posar en comú l’aprenentatge de pràctiques estratègiques i la organització comunitària en la defensa ambiental i està coorganitzada per l’IDHC, la Coordinadora d’ONG SolidàriesResilience Earth, l’Associació de Naturalistes de Girona, la Fundació UdG i compta amb la col.laboració de l’IAEDENBalkar Earth i el suport de l’ACCD.

Ens hi veiem? No t’oblidis d’inscriure’t!

 

Crèdits de fotografia de portada: Marc Planagumà