Taula d’alimentació: Dret a l’alimentació sostenible i governança del sistema alimentari

Taula d’alimentació: Dret a l’alimentació sostenible i governança del sistema alimentari

 

Tercer cicle temàtic (2021): Agricultura i sistema alimentari

 

LA TAULA D’ALIMENTACIÓ METROPOLITANA
La Taula d’Alimentació Metropolitana vol esdevenir un espai de participació i co-producció en
el que els diferents agents interessats o directament vinculats amb l’alimentació puguin
abocar-hi el seu coneixement i de forma colaborativa identificar necessitats i oportunitats
d’intervenció al sistema alimentari per generar prosperitat, justícia social i regenerar el nostre
medi ambient.

Concretament, la Taula pretén:
aprofundir en el coneixement que tenim del sistema alimentari metropolità com a
sistema socioecològic, especialment, en els àmbits de dret a l’alimentació sostenible i
governança
reflexionar sobre las necessitats i oportunitats en l’àrea metropolitana de Barcelona per
a garantir el dret a l’alimentació sostenible i democratitzar el sistema alimentari, i
articular una manera pròpia de promoure (pública/comunitàriament) aquests objectius i
activitats concretes.

 

 

TERCER CICLE: AGRICULTURA I SISTEMA ALIMENTARI
En el marc del Pla d’Acció per a l’Alimentació Sostenible 2020-23 i la Capital Mundial de
l’Alimentació Sostenible 2021, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) crea la Taula d’Alimentació
Metropolitana amb l’objectiu de:
Contribuir a una conceptualització més àmplia i complexa de l’activitat agrícola i el
sistema alimentari (visió “del camp al plat”, “nova cultura del territori”, incorporació de
la governança i el coneixement com a elements clau per entendre i incidir en els
sistemes alimentaris, etc.).
Mostrar alguns dels projectes que s’estan realitzant o es volen impulsar al respecte.
Detectar l’interès dels diferents agents entorn a aquests projectes i identificar debats,
consensos i reptes que tenen els participants entorn a cada un d’aquests projectes.
Elaborar una fulla de ruta per poder seguir treballant en cada un dels projectes
presentats i línies de treball identificades.
Incidir en procesos de desenvolupament de polítiques públiques.

 

SESSIONS
El procés es realitza amb un grup estable de persones de diverses procedències i perfils que
són expressament convidades a participar. Aquestes sessions estan impulsada pel CST i l’AMB.
Es duen a terme 4 sessions de forma telemàtica (en línia):
⎯ 1 sessió inicial de ponències, en les que es presenta la Taula i els projectes sobre els
quals es treballarà.
⎯ 2 sessions de treball en les que, per grups, s’aprofundirà en cada un dels projectes.

⎯ 1 sessió de retorn, en la que es presentaran els resultats i es posarà en comú amb
els resultats de la Taula d’Agricultura

 

Projectes/temàtiques sobre les que es treballarà:
Infraestructura pública alimentària. Quin tipus d´infrastructura pública alimentària
necessitem per a garantir el dret a l’alimentació sostenible? Centrada principalment
en menjadors col·lectius i cuines centrals (escoles, llars d’infants, residències de
gent gran, etc.).
Iniciatives comunitàries i público-comunitàries. Quins son els reptes i les
contribucions de les iniciatives comunitàries per a garantir el dret a l’alimentació
sostenible? Com podem recolzar i augmentar el seu impacte? Explorarem nous
models d´access digne a aliments sostenibles per part de la població més
vulnerabilitzada.
Governança del sistema alimentari. Quins son els reptes i beneficis en el procés
de crear espais participatius de governança? Com poden ser veritablement
transformadors i fomentar l’equitat? Quines son les claus per a treballar amb
diferents actors i territoris de forma efectiva i transformadora? Consells alimentaris i
xarxes per la soberania alimentària com a exemples de formes participades de
governança.
Coneixement per a co-produir polítiques públiques. Quin coneixement
necessitem per a entendre el nostre sistema agroalimentari i desenvolupar accions
efectives? Qui i com ha de produir aquest coneixement? Dels observatoris
institucionals a la ciència ciutadana…

 

Calendari:
16 de setembre – 16.30h a 18.30h – Sessió de ponències.
23 de setembre – 16.30h a 18.30h – Sessió de treball.
30 de setembre – 16.30h a 18.30h – Sessió de treball.
21 d’octubre – 17.00h a 18.30h – Sessió de retorn conjunta de les taules d’Agricultura i
d’Alimentació (conclusions i propers passos).

 

Equip Promotor/organitzador:
Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Planificació Estratègica ( organisme amfitrió)
Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST) (entitat coordinadora i dinamitzadora).
Ana Moragues (UB, relatoria).

 

Formulari inscripció (places limitades): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfefZvUQO6nn7a24qDQAQ8YKZDteb2rZczb-neh7PeJTSxZhg/viewform

Per aclariments, dubtes i suggeriments: planifestrategia.amb@gmail.com