Tallers de ciència ciutadana en el projecte GarMultiRisk
Els passats dies 16 i 17 de gener, es van dur a terme uns tallers de ciència ciutadana per tal de recollir, a través de la memòria oral, esdeveniments geològics succeïts a la Garrotxa. Dues seus diferents van acollir-los, respectivament: la sala de Plens de Montagut i Can Trona, a la Vall d’en Bas. Organitzats pel Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) i el Consell Comarcal de la Garrotxa, i en col·laboració amb l’institut de recerca IDAEA-CSIC, aquests tallers s’emmarquen dins del projecte GarMultiRisk, que té l’objectiu de realitzar una anàlisi multiperill dels fenòmens naturals que afecten la comarca de la Garrotxa. D’aquesta manera, es volen estudiar els perills naturals que hi poden succeir, les possibles interaccions entre ells i determinar el multirisc de la comarca, resultat de l’exposició del territori (persones, infraestructures o coses), davant d’aquests esdeveniments.
Els tallers han format part de la primera fase del projecte: la recollida de dades. Gràcies a l’ajuda dels/les coneixedors/es locals del territori de la Garrotxa, durant els tallers, s’ha pogut recopilar més informació sobre diferents fenòmens naturals ocorreguts i que no apareixien en els registres oficials. Entre els diferents perills naturals que s’han considerat destaquen: despreniments, esfondraments, subsidències, esllavissades, terratrèmols, allaus de neu, incendis, inundacions, avingudes sobtades, volcans i sòls humits.
La importància no recau sols en saber el dia i l’any de quan van passar, sinó també en conèixer la localització exacta d’aquests esdeveniments. És per això que, per facilitar el desenvolupament del taller, es van imprimir uns mapes de la Garrotxa a mida A1, amb punts marcats prèviament que indicaven les ubicacions d’alguns perills naturals segons les dades recollides fins al moment, disponibles en catàlegs d’instituts de meteorologia i geologia. Basant-se en això, els/les participants van poder fer les seves aportacions.
Els pròxims passos del projecte GarMultiRisk, que s’allargarà fins al maig de 2025, seran acabar de recollir i unificar totes les dades, identificar les interrelacions entre els diferents fenòmens naturals, fer-ne un tractament estadístic i, finalment, proposar diversos escenaris futurs per saber com podria evolucionar el risc a la comarca de la Garrotxa tenint en compte els perills naturals que l’afecten.
En un context de canvi climàtic global, la previsió és que sobretot aquells perills relacionats amb fenòmens atmosfèrics siguin cada cop més freqüents i intensos, augmentant així el multiperill i, en conseqüència, el multirisc de la Comarca. És per això que sorgeix la necessitat de tenir més coneixement sobre la dinàmica d’aquests processos per tal de construir societats més resilients envers el futur.
El projecte GarMultiRisk compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través de la Convocatoria de subvenciones para la realización de proyectos que contribuyan a implementar el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático (2021-2030).
Amb el suport de: Amb la col·laboració de: