Gran participació a Vilafranca del Penedès per debatre la transició energètica

Gran participació a Vilafranca del Penedès per debatre la transició energètica

80 persones debaten a Vilafranca sobre el desenvolupament de les renovables al Penedès

L’equip del projecte Eudemon, amb la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i SOS Penedès han celebrat aquest cap de setmana dues jornades de debat i reflexió amb el títol “Energia i Territori: on estem i cap on volem anar?”.

La primera part de les jornades van tenir lloc el divendres, amb les ponències per part de les entitats convocats al voltant del marc legal, els reptes socials i les estratègies territorials i paisatgístiques. Hi van assistir unes cinquanta persones. Durant el debat posterior, es van tractar aspectes com la necessària implicació de les administracions locals, la convivència entre producció agrària i generació energètica i les urgències provocades arran de la crisi climàtica.

Durant la segona part, amb la participació d’una trentena d’assistents, al matí de dissabte, es van presentar quatre experiències energètiques territorials. La comunitat energètica de Sant Jaume dels Domenys, la cooperativa Osona Energia, l’enginyeria EMELCAT i l’associació d’empresaris del Polígon Bufalvent, de Manresa, varen exposar testimonis de models de producció i distribució d’energia des del cooperativisme i la col·laboració público-privada.

La jornada es va tancar amb uns tallers sobre el model organitzatiu pel desplegament de les renovables, els mecanismes de participació ciutadana i governança energètica i els obstacles i les palanques al Penedès.

Des del projecte Eudemon s’ha anunciat que prosseguiran els seus treballs, amb properes convocatòries al voltant de les possibilitats de l’agrovoltaica i del desenvolupament de comunitat energètiques en el marc industrial.