Infraestructures a debat

Des de fa uns mesos, a la nostra comarca (La Garrotxa) ha revifat el debat entorn a la projecció d’una nova infraestructura que es vol executar en el territori. Es tracta d’una obra que afecta un Espai Natural i que engloba, en realitat, dos projectes que s’han presentat per separat: la variant de Les Preses i la variant d’Olot.
Aquest debat posa de manifest les diferents visions sobre la idoneïtat i la necessitat d’aquesta infraestructura i no li manquen defensors i opositors. Aquest debat, alhora, té lloc en un moment de crisi climàtica, energètica i ambiental sense precedents (o si més no, no ens ho veiem tant al damunt).
Des del Centre per a la Sostenibilitat Territorial creiem necessari i molt enriquidor socialment obrir aquest debat, aportant-ne dades tècniques de rigor per tal de plantejar-nos quin model de mobilitat volem a la nostra comarca i quin és el que necessitem per adaptar-nos i afrontar aquest context d’emergència ambiental (que considerem que no es pot obviar) per a esdevenir una societat sostenible i respectuosa amb el territori.
Abans de portar a terme cap infraestructura que implica grans impactes en el territori (ambientals, econòmics, de salut…) creiem necessari identificar les necessitats de la comarca i definir un pla de mobilitat que permeti projectar propostes i solucions amb coneixement i rigor, ajustades a les necessitats de la gent que hi viu i considerant la situació socioambiental present i futura.
És hora potser de dimensionar infraestructures que s’adaptin a les necessitats actuals i contemplin el context en el que vivim: descartar una autovia (perquè les variants projectades vénen a ser això, una autovia) i fer vies de comunicació adaptades al trànsit de pas, sense haver de sacrificar conreus i espais naturals, sense haver de degradar l’entorn i els seus recursos ni els ecosistemes que sostenen. I és hora de definir un pla de mobilitat que redueixi el tràsit, la contaminació i que pacifiqui els carrers, fent ciutats més amables i agradables per viure-hi.
Us adjuntem aquí dos articles que podeu trobar a l’Auari 2020 que hem publicat.
Per una banda, l’article que ha escrit en Raül Valls, filòsof i membre del CST i de Salvem les Valls, en el que ens presenta un seguit de reflexions entorn el context actual.
A TALL DE CONCLUSIÓ: 10 REFLEXIONS AMB VOLUNTAT DE FER PENSAR I SER ÚTIL ENMIG D’UNA PANDÈMIA INESPERADA (O NO)
Alhora, un article d’en Ferran Campillo, pediatre de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica i membre de del Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria i coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria. En aquest article es fa un anàlisi exhaustiu sobre mobilitat i salut a La Garrotxa.
ANÀLISI DAFO DE LA SALUT I LA MOBILITAT A LA GARROTXA