PROJECTE AMFIBIS

PROJECTE AMFIBIS

 

EL RIU GURN ESCOLLIT PER A LA SENSIBILITZACIÓ EN LA IMPORTÀNCIA DE CONSERVAR ELS AMFIBIS COM A INDICADORS D’UNS ECOSISTEMES SALUDABLES BASATS EN L’AIGUA.

Des del CST hem iniciat a l’agost de 2020 i coordinem “Aigua i amfibis al Gurn: biodiversitat i fragilitat”, un projecte d’educació i sensibilització per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de la Vall d’en Bas. El projecte compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i la col•laboració de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.

 

En aquest context d’emergència climàtica els rius són clau en la sostenibilitat de la vida: si els rius canvien o s’alteren també hi haurà una modificació important en els béns i serveis que ens proporcionen. Ja son moltes les veus que consideren que cal involucrar a la societat en la conservació del patrimoni natural, doncs és el refugi del que en depenen moltes espècies, els humans inclosos.

El riu Gurn, catalogat dins la Xarxa Natura 2000, defineix una zona amb uns ecosistemes aquàtics continentals molt rics i alhora molt fràgils. En el marc del projecte “Aigua i amfibis al Gurn: biodiversitat i fragilitat” es proposen un seguit d’activitats per tal d’informar i sensibilitzar sobre els hàbitats de les aigües del Gurn i la biodiversitat que acullen, així com l’estat actual, la relació que hi mantenim com a societat i què podem fer per preservar-ho.

 

 

El projecte consta, per una banda, d’un conjunt de tallers i sortides-taller destinades a diferents grups de l’entorn i, per una altra banda, d’una exposició participativa. Les sortides-taller estan dirigides a la població local i hi participaran els alumnes de l’escola La Bòbila i l’escola Verntallat, així com els/les membres de les Associacions de Veïns i Veïnes de Sant Privat, el Veïnat Nou, Les Olletes, Veïnat Cirera i Verntallat. En aquest cas, amb les veïnes i veïns, es faran sortides nocturnes d’observació de fauna i de coneixement del patrimoni natural.

 

En totes les activitats destinades al públic local es proposarà que s’aportin materials i continguts que proporcionin informació de l’espai i els canvis o anècdotes que s’hi han viscut. Les i els alumnes de les escoles elaboraran materials en funció de la seva experiència i aprenentatge personal. Tots aquests materials formaran part de l’exposició que es farà a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, durant l’estiu de 2021. En aquesta exposició es mostraran els ecosistemes d’aigües continentals de l’entorn del riu Gurn, així com el seu patrimoni natural i la seva biodiversitat. Alhora es farà referència també als hàbits que tenim com a societat i les seves conseqüències sobre l’entorn, així com la nostra relació amb el medi natural.